Поради голем интерес на јавноста околу царинењето на моторни возила Царинската управа објавува преглед на количини на царинети нови и употребувани патнички автомобили, товарни моторни возила, автобуси и минибуси.

 

Број на увезени возила во 2022 година

 Патнички автомобилиТоварни моторни возилаАвтобуси и минибуси
  ВкупноНовиУпотребуваниНовиУпотребуваниНовиУпотребувани
Јануари1677337116837118017
Февруари2563458181448217125
Март2866595197670202221
Април22374651557 43 154 16 
Мај2629538 1836 121 117 17 
Јуни297992018148714513
Јули2785777178972131115
Август2780893 16767912408
Септември       
Октомври       
Ноември       
Декември       
Вкупно2239562241403873712496141

 

 Патнички автомобилиТоварни моторни возилаАвтобуси и минибуси
  ВкупноНовиУпотребуваниНовиУпотребуваниНовиУпотребувани
Јануари 2224364166032151512
Февруари 3627453282541289118
Март 4868531396282265226
Април 40574503234111252010
Мај 42114923341133226118
Јуни 4928612397499218124
Јули 3577628260078250021
Август 3040415235494160017
Септември 3128436238278218014
Октомври 3214429249968200117
Ноември 34524972602118213121
Декември 43865083425119312022
Вкупно447125815348581053275412220
 
 Патнички автомобилиТоварни моторни возилаАвтобуси и минибуси
  ВкупноНовиУпотребуваниНовиУпотребуваниНовиУпотребувани
Јануари1813404122455111019
Февруари2804570195058199126
Март1978427135059134 08
Април922205621237210
Мај1542348 1034 39 107 14 
Јуни25334251821661981211
Јули3251508239775247816
Август30214142256121218210
Септември34554562659 66256018
Октомври36485182833 58 211523
Ноември3232392253171223411
Декември40795053204101257210
Вкупно32278517223880792223349152
 
 Патнички автомобилиТоварни моторни возилаАвтобуси и минибуси
  ВкупноНовиУпотребуваниНовиУпотребуваниНовиУпотребувани
Јануари273941920629215637
Февруари3613465279862263025
Март39936262940140270215
Април4012575310975210637
Мај39045583005111203225
Јуни34155402574106180015
Јули4304511349768209019
Август4045417329695216120
Септември377247829857223430
Октомври458047637759022217
Ноември4116507 328395 211 19 
Декември64767695256125308018
Вкупно489696341385801131268218217
 
 Патнички автомобилиТоварни моторни возилаАвтобуси и минибуси
  ВкупноНовиУпотребуваниНовиУпотребуваниНовиУпотребувани
Јануари2534416191128164015
Февруари2851448215137200015
Март3247507239681234128
Април3015437230969185015
Мај3217574230594233011
Јуни3218648228376195214
Јули3810532301974175010
Август293441223573811809
Септември29953582338102183113
Октомври4086558314685268029
Ноември3606487280378209029
Декември4081493321981265320
Вкупно3959458783023784324297208
 
 Патнички автомобилиТоварни моторни возилаАвтобуси и минибуси
  ВкупноНовиУпотребуваниНовиУпотребуваниНовиУпотребувани
Јануари165345010573610415
Февруари2373317178560197113
Март2710527190682177018
Април232046616054919208
Мај250748117478318907
Јуни2697538188791170110
Јули285847221407316526
Август234535517707613815
Септември2495393188652153011
Октомври3180446247361182018
Ноември3078485229263214123
Декември3270516241668254016
Вкупно3148654462296479421357140
 
 Патнички автомобилиТоварни моторни возилаАвтобуси и минибуси
  ВкупноНовиУпотребуваниНовиУпотребуваниНовиУпотребувани
Јануари202519316952410409
Февруари3161384251458185020
Март3438436273265185020
Април3312475255972187019
Мај3809404317756159013
Јуни49755063998127315128
Јули174347110704415008
Aвгуст195757712144611307
Септември207432915004619018
Октомври2430394175457211113
Ноември2451398175265216218
Декември2726460192488240014
Вкупно3410150272588974822555177
 
 Патнички автомобилиТоварни моторни возилаАвтобуси и минибуси
  ВкупноНовиУпотребуваниНовиУпотребуваниНовиУпотребувани
Јануари13681651100177709
Февруари1728263129142111021
Март2575379197157151116
Април2604401202839125011
Мај2218303173853111310
Јуни2787489210170114211
Јули274942921376710538
Aвгуст21562951713489415
Септември2401306187160142022
Октомври2961402230079137043
Ноември2814387211583218011
Декември3570425283191210112
Вкупно29931424423196706159511179
 
 Патнички автомобилиТоварни моторни возилаАвтобуси и минибуси
  ВкупноНовиУпотребуваниНовиУпотребуваниНовиУпотребувани
Јануари22391921918358806
Февруари24182171957117100027
Март26452802111110117027
Април2899252242278125121
Мај2547291202886110131
Јуни26733412151868906
Јули294428124111568826
Aвгуст24452042083896801
Септември277522123631008812
Октомври354122431059511205
Ноември3178249271785109018
Декември4803300429293107110
Вкупно35107305229558113012016160
 
 Патнички автомобилиТоварни моторни возилаАвтобуси и минибуси
  ВкупноНовиУпотребуваниНовиУпотребуваниНовиУпотребувани
Јануари2650240223745106022
Февруари3206256270336172039
Март3194265267110414806
Април33193222716112154015
Мај2956299240754181015
Јуни24982612143630031
Јули327633028033973130
Aвгуст25671962249773708
Септември255428721045675131
Октомври289224924755578134
Ноември269127022646262132
Декември3354313278810593154
Вкупно3515732882956080811795317
 
 Патнички автомобилиТоварни моторни возилаАвтобуси и минибуси
  ВкупноНовиУпотребуваниНовиУпотребуваниНовиУпотребувани
Јануари288036123444781146
Февруари2441270191158886945
Март3328385242012123269101
Април2980338238374118166
Мај281235822327813509
Јуни26993892156148024
Јули3236389267055105116
Aвгуст2791271239421781611
Септември2571247213548122217
Октомври329334128026671013
Ноември294132624626858126
Декември331134626371091198020
Вкупно352834021285468931207242374
 
 Патнички автомобилиТоварни моторни возилаАвтобуси и минибуси
  ВкупноНовиУпотребуваниНовиУпотребуваниНовиУпотребувани
Јануари30345242379408119
Февруари36025292843711341510
Март388960831005611519
Април37184943031601031911
Мај3542597277142119013
Јуни34724622840559898
Јули380052530947484419
Aвгуст35943802955419510716
Септември3462456279078123015
Октомври370545230776597014
Ноември31673442572791292419
Декември35424242874791292412
Вкупно425275795343267401307204155
 
 Патнички автомобилиТоварни моторни возилаАвтобуси и минибуси
  ВкупноНовиУпотребуваниНовиУпотребуваниНовиУпотребувани
Јануари987571227988614
Февруари11337869090152114
Март*4985608393666312360
Април77135826583543450149
Мај756566463311013601108
Јуни7108706601799258028
Јули9364559846355241343
Aвгуст6458531564450194039
Септември964051085811023378102
Октомври22715521532839905
Ноември264551919407699011
Декември26505952055756809
Вкупно62519718351399874248317563
 
* Од 13 март 2010 година моторните возила се царинат согласно промените на Законот за царинска тарифа и промените во Законот за акцизи. 
 
 Патнички автомобилиТоварни моторни возилаАвтобуси и минибуси
  ВкупноНовиУпотребуваниНовиУпотребуваниНовиУпотребувани
Јануари934680133853330
Февруари12789021691267416
Март162910882951439823
Април13448552491389642
Мај1301858258888638
Јуни145992527011114526
Јули156710053249713335
Август99064221451830 
Септември11987402461288103
Октомври1629108027812014119
Ноември1398867285102128511
Декември142493222313112693
Вкупно16151105742944132012243356
 
2785