Пријавете корупција во Царинската управа

 

Корупцијата и судирот на интереси како цивилизациско зло ги попречуваат и уриваат основните општествени вредности, ги злоупотребуваат институционалните капацитети во полза на нелегални цели и интереси, ја намалуваат довербата во институциите и правната држава, го загрозуваат владеењето на правото, праведноста, еднаквоста и сигурноста на граѓаните.

Царинската управа во континуитет работи на превенција на злоупотребите на службената должност и безкомпромисно се справува со овој вид на криминогено однесување, со цел ефикасно исполнување на нејзината мисија и визија:

  • да бидеме модел на модерен и најдобар сервис на граѓаните, економските оператори и државата, согласно домашни и меѓународно признати најдобри практики и лидер во процесот на пристапување кон Европската царинска унија и
  • да ги зачуваме финансиските интереси на Република Македонија, да го заштитиме здравјето и животот на луѓето, да обезбедиме конкурентен економски амбиент, да ги реализираме економските политики на Владата на Република Македонија и започнувањето на предпристапни преговори за членство во Европската Унија.

Случаите на корупција за царински службеници, може да ги пријавите на следните начини:

 
  • Online пријава за незаконско, непрофесионално или коруптивно постапување на царински службеници
  • ОТВОРЕНА ЦАРИНСКА ЛИНИЈА, бесплатно и анонимно на телефонскиот број 197
  • Пошта, на адреса ул. Лазар Личеноски, бр. 13, 1000 Скопје
ОБРАЗЕЦ ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА КОРУПЦИЈА
Датум и време на настан:
Царинска испостава (организациона единица)
Име и презиме на царински службеник
Идентификационен број на царински службеник:
Опис на настанот:
Ваша адреса за контакт (емаил):
ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Согласно позитивните законски прописи,лажното пријавување подлежи на кривична одговорност.
Откажи
Се бара ова прашање.

Ве молам почекајте..

Години, месеци, недели, денови, часови, минути, секунди
Година, месец, недела, ден, час, минута, секунда
Сиромашните, Просечна, добро, многу добро, одлично
Ве молам изберете најмалку {0} одговор (и).
Ве молам изберете најмногу {0} одговор (и).